Montserrat Tur, advocada, mediadora i coach. Per formació i experiència aporto una resposta global a les ruptures i conflictes familiars.
Sobre la meva formació.
Vaig matricular-me a Dret l’any 1.986, amb molts ideals al cap, és clar, tenia 18 anys! A segon o tercer curs, ja vaig veure que el tema que més m’interessava era el dret de família i en concret els drets de la infància. Un cop acabada la carrera, vaig començar el doctorat en Dret. Quatre anys de cursos i de recerca per presentar finalment un treball pre-doctoral força exhaustiu sobre els drets de la infància.
La Universitat potser no era el meu lloc en aquell moment, perquè quan vaig haver de decidir entre continuar amb la tesi amb un lloc de feina a la Facultat de Dret de l’UB o bé, treballar com advocada ho vaig tenir molt clar, millor la pràctica que la teoria: Advocada! Tot i amb això, mai m’he desvinculat del tot de l’estudi i el treball teòric en matèria de dret de família, i sempre he agraït totes les classes, articles, participacions en publicacions o allò que em demanin acadèmicament sobre aquesta àrea del Dret, intentant aportar allò que he aprés amb l’exercici.
Treballant com advocada, sentia que moltes de les hores de visita que passava amb la clientela tenien poc a veure amb temes legals, i que normalment em dedicava més a gestionar emocions i a acompanyar les persones en aquest procès personal. Per això vaig decidir formar-me i vaig cursar el Màster en Coaching i Lideratge personal per la Universitat de Barcelona. Amb aquesta formació puc acompanyar amb més coneixement a les persones amb les que treballo, no només en l’aspecte legal, sinó també en l’aspecte emocional. També he desenvolupat el model de Life Coaching, anomenat, Divorce Coaching, específic i especialitzat per a situacions de ruptura familiar.
Des que la mediació va treure el cap a Catalunya, jo he estat oferint aquest servei a les parelles que de forma molt pensada, decideixen posar fi a la seva relació amb un sistema amistós i digne. Per aprofondir encara mes en el mediació, vaig cursar el Postgrau en Mediació familiar sistèmica de la Universitat de Girona, que em va aportar una visió encara més àmplia del conflicte familiar i de la manera d’afrontar-lo.
Evidentment, per edat i inquietud he fet molt més cursos, cursets i classes que el que aquí explico, però crec que amb les línies formatives bàsiques us podeu fer una bona idea del meu currículum formatiu.
Experiència professional.
Durant la meva formació universitària, vaig simultanejar els estudis de dret, amb una feina a la DGAIA, en concret en aquell moment a l’àrea des d’on es feien les adopcions. Un cop llicenciada, vaig iniciar la meva carrera com advocada, al 1.992 a la vegada que simultaniejava els meus estudis de doctorat, que encara no he acabat.Vaig passar una època molt enriquidora a l’Associació Catalana de Dones Juristes, on vaig treballar a fons en temes de violència masclista i des d’on vaig col·laborar activament en la creació dels punts d’informació a Dones de diferents municipis i del barri de Gràcia de Barcelona.
A finals de l’any 2.002, em van demanar que acceptés el càrrec de Secretària de Famílies de la Generalitat, estan al meu càrrec tant la Direcció General d’Atenció a la Infància com l’Institut Català de l’Adopció i l’Acolliment. Al principi vaig dubtar, però finalment vaig acceptar, i haig de dir que vaig aprendre molt i vaig adquirir molta experiència sobre gestió pública, i especialment sobre polítiques públiques de família i d’infància. Crec que tothom en algun moment hauria de tenir una experiència de gestió pública, és molt enriquidor.
Al 2.007 vaig tornar a la professió d’advocada i mediadora, i aquí estic, fins a dia d’avui. Ara em dedico exclusivament al dret de família i d’infància, especialitzada en ruptures de parella consensuals i especialment en mediació i dret col·laboratiu. No em plantejo que el conflicte familiar pugui tenir una solució als tribunals, i treballo incansablement perquè les famílies trobin la seva pròpia solució al seu conflicte.
Resum d’activitats recents.
Us destaco del meu currículum, (que podeu veure complet a Linkedin):
Des de l’any 2.016 soc membre de la Secció de persona i família de la Comissió de Codificació del Departament de Justícia de la Generalitat. La funció d’aquesta Comissió és l’elaboració de propostes de revisió, actualització i desenvolupament del dret privat de Catalunya, en especial del llibre segon del Codi civil.
Participo en el Grup de recerca del Centre d’Estudis Demogràfics, “La custòdia compartida després d’una ruptura”. La finalitat d’aquest projecte és l’estudi dels contextos que afavoreixen la pràctica de la custòdia compartida després d’una ruptura, i l’estudi de els models de guarda dels fills en els casos de ruptura.
Des de finals del 2.017 presideixo l’Associació catalana de dret col·laboratiu. El dret col·laboratiu és un mètode alternatiu de resolució de conflictes, que permet als advocats portar a terme una negociació, de forma innovadora, col·laborativa, honesta i sincera envers l’altra part, sense que això suposi perdre la fermesa en la defensa dels interessos dels seus clients.
Al 2022 he publicat el Llibre “Divorcis amb amor” , un llibre que explica com encarar amb consciència una ruptura de parella, i on he volcat tota la meva experiència dels darrers 30 anys per oferir eines i respostes per a un dels moments més complicats d’una relació que és el moment de la ruptura.